2018. március 30., péntek

FRANCIA KRÉMES - AKÁR DIÉTÁSAN IS



Mindig is a kedvenceim közé tartozott ez a krémes.
Amikor még Egerben dolgoztam - jó régen volt- sokszor beültünk egy-egy cukrászdába és finom sütiket ettünk.
Akkor is nagyon szerettem a jó desszerteket és most is oda vagyok értük. Sajnos!!!!!

Tészta:
25 dkg liszt, nekem most DW 50% ch csökkentett liszt
15 dkg margarin
1 tojás sárgája
1 dl 12%-os tejföl
csipet só
1 tk. ecet

Cukor nem kellett a tésztába. Elég édes lesz majd a krém.
Az összegyúrt tésztából két vékony tésztalapot sütöttem a tepsi hátoldalán.
A gázsütőt a előmelegítettem 6-os fokozaton és 12 perc alatt el is készült.
Tepsi mérete: 23cmx32cm

Amikor sültek a lapok közben megcsináltam a tészta tetejére a mázat.
5 dkg eritrit
1 ek. víz
0,5 dl tej
1 tk. instant kávé
1 púpozott ek. DW 50% ch csökkentett liszt
3 dkg margarín

Az eritritet a vízzel felolvasztottam.
A meleg tejet elkevertem a kávéval és a liszttel majd a szirupba öntettem. Összeforraltam és ez alatt az idő alatt megsűrűsödött.
Levettem a tűzről belekevertem a felkockázott margarint.
Még melegen rákentem az egyik tésztalapra.

Sárga krém:
3 csomag vaníliás pudingpor
3 dkg eritrit
1,5 + 7 dl víz

7 tojásfehérje
3 dkg eritrit

A pudingport és az eritritet simára kevertem a 1,5 dl vízzel. Hozzáöntöttem a többi vizet is és megfőztem a pudingot.
Közben pedig már a tojásfehérjéből a 3 dkg eritrittel kemény habot készítettem és a még  meleg pudingba belekevertem. Tovább főztem 1-2 percig és már kentem is rá a tésztára.
Hűtőbe tettem addig amíg a tejszínhabot felvertem.

4 dl habtejszín
2 cs. habfix
1 ek. eritrit

A tejszínhabot rákentem a pudingos krém tetejére, majd ismét a hűtőbe raktam.

A sütemény tetejére szánt tésztát felkockáztam és úgy raktam rá.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhattok.

Piroska




2018. március 10., szombat

ALMÁS LINZER


Lassan vége a télnek és még nem sütöttem almás linzert.
A jól bevált linzertészta, közötte a cukros, fahéjas párolt alma.
Ezt nem lehet elrontani!!!

30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 db tojás sárgája, 1/2 csomag sütőpor

A tésztát ketté vettem.
Szilikonos sütőpapíron tepsi méretre nyújtottam az egyik tésztát. 20x30
Beletettem a tepsibe, megszórtam darált keksszel.
Rákentem a párolt almát.

120 dkg reszelt alma
10 dkg kristálycukor
Fahéj, ízlés szerint

Az almát a cukorral elkevertem és megpároltam majd fahéjjal ízesítettem.

A másik tésztát is kinyújtottam, ráhelyeztem az almára. Villával megszurkáltam, hogy a sütés közben keletkező pára ki tudjon jönni.

180 fokon 35 percig sütöttem.




Facebook oldalamhoz itt csatlakozhattok!

Piroska

2018. március 4., vasárnap

GŐZGOMBÓC DIAB. LEKVÁRRAL, DARÁLT MANDULÁVAL



Tegnap gőzgombócot készítettem, hogy én is tudjak enni belőle ezért elkészült a diétás változata is.
Egy darabot csináltam, hogy még csak kisértésbe se tudjak esni!!!!!

Fél dl langyos édesítős tejbe felfuttattam az 5 gr élesztőt. Természetesen nem indult be úgy mint a kristálycukortól, nem is vártam rá sokáig!!
Villával hozzákavartam 2 dkg Zéró-6  DW lisztet, 2 dkg D-MIX  ch csökkentett lisztet, pici búzasikért, 1/3 tojást, pici olvasztott kókuszzsírt, talán 10 gr lehetett.
Kelesztettem, szépen meg is kelt.
Kör alakúra formáztam, tettem bele saját készítésű édesítőszeres szeder lekvárt. Gombóc alakúra formáztam.
Egy fazék aljára vizet öntöttem, felforraltam. Beletettem a fazékba a micro grillrácsát és erre tettem rá a gombócot ami alá sütőpapír került.
Fedő alatt 15 perc és már készen is lett a gőzgombóc.
Lekentem olvasztott kókuszzsírral. és darált mandulával  /5gr/ és eritrittel megszórtam.




Nagyon-nagyon-nagyon finom volt!!!! Még jó, hogy csak egy db volt, mert megettem volna a többit is!!!!!😍😉😘

350 kcal és 11 ch

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhattok!

Piroska

GŐZGOMBÓC SZILVALEKVÁRRAL, DIÓVAL


A héten már készült nálunk gőzgombóc, de akkor sós volt és párolt káposztával és sült tarjával tálaltam.
Most az édes változat volt soron.
Eddig még sosem mertem belefogni, azt hittem nehéz az elkészítése. De bátran ajánlom mindenkinek, hogy készítse el ha szeretik a kelt tésztát.
Készíteni kell egy kelt tésztát, megtölteni, meggőzölni, lekenni olvasztott vajjal és aztán ki mivel szereti. Lehet hozzá pudingot készíteni, mákkal megszórni, de én most jól beterítettem cukros dióval.

2 dl langyos-cukros tejben felfuttattam 1 dkg élesztőt. Ezzel összeállítottam a tésztát 20 dkg liszttel, 1 tojássárgájával, 2 dkg lágy vajjal.
Duplájára kelesztettem 30 perc alatt.
Három  felé vettem, majd ismét kelesztettem 15 percet.
Amikor már szép nagyok voltak akkor kör alakúra kinyújtottam, közepébe nem kevés szilvalekvárt tettem és gombócot formáltam belőle.
Közben egy nagy fazék aljára vizet öntöttem, felforraltam. Beletettem a micro grillrácsát és erre raktam rá a gombócokat, amit alá sütőpapírt tettem.
Fedő alatt 15 percig főztem a gombócokat.
Ügyeljünk arra, hogy a tészta a melegben megkel, ne tegyük egymáshoz közel őket, mert akkor össze fognak érni.
15 perc után kivettem a rácsról, lekentem olvasztott vajjal és megszórtam cukros dióval.

Készíthetünk hozzá vaníliakrémet, különböző  pudingokat, megszórhatjuk mákkal, ki mivel szereti.

Melegen a legfinomabb.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhattok!

Piroska






2018. március 3., szombat

PÁROLT KÁPOSZTA GŐZGOMBÓCCAL


Már régen jelentkeztem, de a telefonról nem szeretek bejegyzéseket írni.
Kaptam ugyan a fiamtól egy új laptopot, de nem tudom rá feltölteni a képeket a telefonról.

Most azonban rászántam magam, mert tegnap megcsináltam életem első gőzgombócát.
Még sosem mertem hozzáfogni, igaz most sem az édes változatot csináltam.

Andinál láttam meg a receptet és nagyon megtetszett.

60 dkg savanyú káposztát átmostam, hogy ne legyen nagyon savanyú.
Egy fej vöröshagymát zsíron megpirítottam, 5 dkg császárszalonnát apróra vágtam és azt is hozzáadtam.
A savanyú káposztát kinyomkodtam, hogy ne legyen benne sok víz.
Megpirítottam, adtam hozzá őrölt borsot, köményt.

Közben elkészítettem a tésztát.
1 dl langyos cukros tejbe belemorzsoltam 5 gr élesztőt.
A felfuttatott élesztőhöz hozzáadtam a 10 dkg lisztet, alig fél db tojást, 1 dkg zsírt, pici sót.
Amikor duplájára kelt a tészta akkor 6 kis gombócot formáztam belőle és ismét hagytam kelni.
Közben a káposzta alá 1,5 dl vízet öntöttem, amikor felforrt beleraktam a megkelt gombócokat és fedőt tettem a lábasra, hogy a gőzben hadd párolódjon a gombóc.
10-15 perc kell a tésztának, hogy jó legyen.

A férjemnek sütöttem hozzá sertés tarját.
De, hús nélkül is nagyon finom!



Facebook oldalamhoz itt csatlakozhattok!

Jó étvágyat!