2014. augusztus 31., vasárnap

PARADICSOMLÉ


A hétvégén a szüleimnél paradicsomlé is készült.
A télen nagyon jó lesz majd, hiszen nagyon szeretjük a töltött paprikát, paradicsomlevest, paradicsomos csirkés spagettit, paradicsommártást.
Imádjuk!
Eddig minden évben anya csinálta, de most ott voltam én is a készítésénél és segítettem neki.

12 kg paradicsom
2 lapos tk. nátrium-benzoát

A paradicsomokat megmostuk, felvagdostuk és már ment is a tűzhelyre főni.
Hiába van gáztűzhely a konyhában, de ott van a tűzhely is, vagyis a sparhelt ahogy mi hívjuk.
Anya sokkal jobban szeret azon főzni a mai napig, a gáztűzhelyet csak nyáron használja amikor meleg van.
Amikor a paradicsom már levet engedett és már látni, hogy megfőtt akkor kezdődhet a paszírozás.

A képen anya csinálja, de én is kivettem belőle a részem.
Ezt sokáig kell csinálni, mert akkor lesz jó sűrű a lé ha szinte már csak a paradicsomnak a héját látjuk.

A sűrűjét fakanállal szedtük le róla.
A paradicsomlevet mindig beleöntöttük egy fazékba ami a tűzhelyen volt.
Így nem hűlt ki a lé, hanem szinte forrt.
Amikor végeztünk akkor az összes levet forraltuk vagy 10 percig.
Beletettük a nátrium-benzoátot, de ekkor már nem forraltuk.
A tűzhelyről azonban nem vettük le, csak már nem hagytuk, hogy zubogjon.
Azonnal üvegekbe töltöttük, celofánt és csavaros tetőt tettünk rá.

Azonnal lezártuk az üveget.
Amikor minden paradicsomlé üvegbe került akkor száraz dunsztba raktuk az üvegeket.

 12 db 0,7 literes és 1db 0,5 literes lett.

Alul, felül, oldalt és természetesen felül is jól betakartuk, több rétegben.

Anya mindent rápakolt amit csak talált!!
Másnap kiszedte és már be is pakolta anya a többi befőttek közé a "spájz"-ba.

Jó étvágyat az ezzel készített ételekhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése