2013. április 29., hétfő

SÓSKAMÁRTÁS

piroskonyha
Itt van a sóskaszezon. A kertünkben van belőle elég és én nagyon szeretem, leginkább főtt hússal, vagy tükörtojással.
Na de lássuk akkor én hogyan készítem.
A sóskát lecsipegetem a száráról és megmosom. Egy kevés olajat felmelegítek és megfonnyasztom rajta a sóskát. Megsózom, megcukrozom és behabarom a liszttel és a tejjel.

piroskonyha

piroskonyha
Sóska
*****
A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerősítő tulajdonságának köszönhetően a hosszú téli hónapok után kellemesen friss és savanykás ízév
el valósággal felpezsdítheti a zöld ízekre kiéhezett szervezetünket.

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

Tavaszi kúráknál a fiatal, friss leveleket salátában, levesben fogyasztják. Kivonatát gyógyszerkészítményekben is felhasználják.

A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A friss, gyenge sóskát egyébként a gyerekek is kedvelik. Salátának, levesnek és főzeléknek kiváló. A feldarabolt sóskalevél a savanykás ízű levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz. Sok háztartásban a mezei sóskát spenóttal készítik el, és sóval, paprikával, tejföllel ízesítik.

Nyersen kiváló saláta alapanyag, reggeli zöld turmixunkba is tehetünk egy kis maréknyi levelet. Őszibarackkal, mentalevéllel és egy kevés mézzel kiváló!

Ha gyakran, illetve ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott - főleg kisgyermekeknél.

Forrás: http://antalvali.com/




 Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése